Dogodki

EVOLUCIJA TEHNOLOGIJE BLOCKCHAIN MED LETI 2009 IN 2020

Vljudno vabljeni na virtualni dogodek, ki ga pripravljata organizaciji Blockchain Alliance Europe in Business Inteligence Center s podporo društev Blockchain Think Tank in Bitcoin društva Slovenije.

DATUM & LOKACIJA: 22. OKTOBER 2020 ob 14h @ ZOOM
Leta 2009 je oseba ali skupina ljudi pod psevdonimom Satoshi Nakamoto objavila belo knjigo z naslovom »Bitcoin – elektronski denarni sistem za izmenjavo vrednosti drug z drugim« in s tem vnesla noviteto v ustaljeni finančni sistem. Vse od takrat smo bili priča izjemnim zgodbam in primerom rabe tehnologije veriženja blokov, ki je danes prisotna v praktično vseh panogah industrije. Na dogodku vas bomo z gosti popeljali po vznemirljivi časovnici razvoja tehnologije: vse od njenih začetkov, ki jih predstavlja Bitcoin, do danes, ko se slednja svoje mesto in priznanje dobiva v inovativnih rešitvah za digitalizacijo procesov in poslovanja.

Virtualni dogodek, ki se bo odvijal 22. oktobra 2020 s pričetkom ob 14. uri na platformi Zoom, bo v celoti v angleškem jeziku. 

 

PRIJAVE NA DOGODEK SO ZAKLJUČENE.

MEDIJSKI PARTNERJI

PROGRAM

Uvodni nagovor

Tanja Bivic Plankar, predsednica Blockchain Alliance Europe

Pozdravni nagovori

Irena Grofelnik, predstavnica organizacije Business Intelligence Centre, Slovenija
Anja Blaj, predsednica organizacije Blockchain Think Tank Slovenia Jure Pirc, predsednik Bitcoin društva Slovenije

Pomen, ki ga ima Bitcoin v vašem naložbenem portfelju

Gregor Županc, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Solidum Capital

Brez dvoma je Bitcoin eden najbolj fascinantnih izumov 21. stoletja, ki lahko bistveno poveča učinkovitost vašega naložbenega portfelja. Prav tako lahko Bitcoin deluje kot zaščita pred prihajajočo inflacijo in ostalimi nepredvidljivimi posledicami rekordno nizkih obrestni mer in globalne monetarne ter fiskalne spodbude, kot ju še ni bilo.

Gregor-Zupanc

Gregor je soustanovitelj in direktor družbe Solidum Capital, ki se ukvarja z upravljanjem portfeljev kriptovalut. Je podjetnik z 20-letnimi izkušnjami v finančni industriji. Pred tem je bil na vodstvenem položaju v investicijsko svetovalnem podjetju, odgovornem za razvoj portfeljskih strategij na delniških trgih. Predvsem v zadnjih letih je aktiven tudi na področju slovenskih in hrvaških alternativnih naložbenih skladov.

Kako varno zaščititi zasebne ključe s šifrirano varnostno kopijo?

Alen Šalamun, soustanovitelj in tehnični direktor podjetij REAL security in BC Vault

Pregledi vdorov v letu 2019 so odprli številna vprašanja o varnosti posameznikovega imetja na kripto borzah ali programskih denarnicah. V povprečju vsak dan ukradejo za 2.7 milijona USD vrednosti kriptovalut, pri čemer je obdobje 2019/20 rekordno, saj se je število vlomov v menjalnice v primerjavi z letom prej povečalo za 13-krat. Kaj lahko storite, da zaščitite svoje imetje? Pogovarjali se bomo o novih tehnologijah (natančneje o novi generaciji varnostno-kriptografskih naprav) in način, kako premagati strah, da bodo hekerji napadli varnostne besede (ang. »recovery seed«), ki ste jih izbrali za zaščito denarnice ter vam pokazali delovanje tehnologije, ki jo uporabljamo za njihovo zaščito.

Kot tehnični direktor podjetja Real Security, ki je eno največjih distributerjev na področju IT varnosti v regiji Adriatik, se Alen s področjem IT varnosti ukvarja že več kot 20 let. Njegova ideja o strojni denarnici za varno hranjenje kripto valut se je rodila iz prvotnega razočaranja pri rokovanju z obstoječimi produkti, polnimi varnostnih lukenj. Zato so BC Vault od začetkov razvijali z mislijo na varnost in praktično uporabnost.

Kakšen bi bil svet, če bi uporabljali zgolj eno valuto?

Dejan Roljič, ustanovitelj in izvršni direktor Eligme

Dejan bo delil svoje izkušnje z vpeljevanjem rabe kripto plačil med trgovce in predstavil svojo vsakodnevno nakupno izkušnjo s pomočjo plačilnega sistema GoCrypto. Ta predstavlja globalno omrežje, ki spreminja plačilno krajino tako, da uporabnikom omogoča enostavno plačevanje s kriptom. Danes GoCrypto predstavlja največje in najhitreje rastoče plačilno mrežo na svetu, ki je prisotna v več kot 50 državah. Povezuje uporabnike kripta in digitalnih denarnic, kripto menjalnice ter ponudnike blagajniških sistemov, PSP-je, plačilne izhode in vse trgovce, ki bi kot plačilno sredstvo želeli sprejeti tudi kripto.

Dejan je Eligmo ustanovil leta 2018, ko je preko javne ponudbe žetonov uspel zbrati več kot 11 milijonov USD s ciljem, da sprožijo revolucijo na področju trgovine in vzpostavijo sistem za sprejemanje plačil s kriptovalutami. Prav tako so v podjetju uspeli pridobiti investicijo v vrednosti 4 milijonov, za katero so se odločili Bitcoin.com in Pangea Blockchain Fund. Dejan je tudi svetovalec v skupnosti Cryptonite Ventures iz Paola Alta, kjer se združujejo vodilni blockchain razvijalci in poslovneži.

Zakaj digitalna identiteta (SSI) postaja nuja in kakšen je njen potencial?

Jan Gerl, Blockchain razvijalec in vodja projektov v podjetju Netis

Skupni imenovalec digitalnih storitev danes je, da gre pri vseh za najemna razmerja, kjer so uporabniki odvisni od pogojev, ki jih postavijo ponudniki. Digitalna identiteta nekega uporabnika zunaj določene spletne storitve sploh ne obstaja, saj je ta zgolj skupek različnih informacij, ki jih podjetja o njem hranijo. Zato bo Jan predstavil koncept digitalne identitete (ang. Self-Sovereign identity (SSI)), ki predstavlja eno od možnih rešitev za varne digitalne storitve in upravljanje osebnih podatkov. Ta koncept predvideva, da posameznik postane lastnik podatkov in se samostojno odloča, kateremu ponudniku oziroma v kakšne namene in za kako dolgo jih bo delil. Kot taka, digitalna identiteta odpravlja potrebo po zbiranju osebnih podatkov, ki so že bili zbrani drugje, s tem pa omogoča, da digitalizirane storitve postanejo bolj razširjene, varne, učinkovite in prijazne do uporabnika.

Jan je blockchain razvijalec in vodja IT projektov s področij tehnologije veriženja blokov, distribuiranega shranjevanja podatkov in distribuiranih tehnologij v podjetju Netis. Diplomiral je iz računalniške informatike na Univerzi v Ljubljani. Podjetju Netis se je pridružil v letu 2018, da bi okrepil delovanje ekipe pod blagovno znamko Aceblock, ki predstavlja blockchain infrastrukturo za hitro rabo in razvoj v podjetjih in podjetja ter različne inovativne rešitve s področja kriptografske varnosti in digitalne identitete (SSI).

Turizem 4.0: Z inovacijami do personalizirane in digitalizirane uporabniške izkušnje turista

Tomi Ilijaš, ustanovitelj in predsednik podjetja Arctur
Tomaž Furlan, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Lucis

Turizem 4.0 je konzorcijski projekt, ki povezuje različne slovenske turistične korporacije in ponudnike tehnologij s skupnim ciljem, da bi poenotili znanje in ideje ter zgradili edinstveno rešitev na področju trajnostnega turizma. S pomočjo ključnih tehnologij bo produkt projekta Turizem 4.0 celovita platforma, ki bo različnim udeležencem v turističnem ekosistemu omogočila delovanje z enega mesta. Poleg predstavitve projekta se bo Tomaž v predavanju osredotočil na praktično rabo tehnologije blockchain, ki jo bodo uporabnikom približali z vpeljavo digitalne identitete in žetona za sodelovanje (Collaboration Impact Token).

Magistriral je na Univerzi v Ljubljani, in sicer na Fakulteti za elektrotehniko. G. Ilijaš je podjetnik, ki se osredotoča na visokotehnološke inovacije in je svoje znanje in izkušnje delil s številnimi novoustanovljenimi podjetji v regiji. Prav tako je sodeloval v mnogih raziskovalnih in razvojnih projektih, ki jih financira EU, izumil je nove poslovne modele v HPCaaS in uspešno prebil ovire pri vključevanju HPC v proizvodnjo MSP. V zadnjem času se osredotoča na prenos novih tehnologij, kot so HPDA, IoT in blockchain iz industrije 4.0 v turizem 4.0. Je tudi član EUROHPC RIAG, član industrijskega svetovalnega odbora PRACE in član uprave Fortissimo Marketplace Limited.
Tomaž je diplomiral na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko. Leta 2008 ustanovil informacijsko podjetje Lucis, ki se posveča razvoju kompleksnih aplikacij za zdravstvo. Lucis sodeluje z vsemi največjimi zdravstvenimi institucijami v Sloveniji; kot eni prvih v Sloveniji so znanje nadgradili tudi s certifikati s področja tehnologije veriženja blokov. Blockchain je tudi Furlanova osebna strast, ki se ji vse od 2016 podrobneje posveča na mestu operativnega direktorja v raziskovalno-tehnološkem podjetju Netis.

Pandemija je bila uničevalna za glasbene dogodke v živo. Kaj sledi?

Vasja Veber, soustanovitelj in operativni direktor podjetja Viberate

Prireditve v živo so po marcu tega leta prepovedane in zdi se, da se to kaj kmalu ne bo spremenilo. Viberate je v te namene analiziral škodo, ki jo je utrpela festivalska industrija in predstavil niz orodij, ki ji bodo pomagali, da se postavi na noge takoj, ko se uspešno spopademo z virusom.

Vasja Veber

Vasja je soustanovitelj in operativni direktor  v slovenskem startupu Viberate. Magistriral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in kmalu zatem ustanovil digitalno marketinško agencijo, kjer je postal tudi starejši partner. Zatem je s prijateljem in poslovnim partnerjem ustanovil podjetje za glasbeni menedžment, ki je prevzelo poslovne vidike upravljanja kariere uspešnega DJ-ja in njegove glasbene založbe. V 2014 sta prijatelja ustanovila tudi Viberate z namenom, da bi z analizo podatkov v glasbenem ekosistemu industriji ponudila dragoceno orodje za njen nadaljnji razvoj in poslovanje.

GIAN LUCA COMMANDINI
Svetovalec za blockchain tehnologijo, predavatelj,  avtor knjižne uspešnice in lastnik medija Cointelegraph Italija 

Gian Luca Commandini je svetovalec za blockchain tehnologijo na italijanskem Ministrstvu za ekonomski razvoj in prvi profesor blockchain tehnologije v Italiji, ki ima katedro na univerzi Guilermo Marconi v Rimu. Je tudi ustanovitelj italijanskega združenja podjetij in podjetnikov AssoB.IT za blockchain tehnologijo; član upravnega odbora podjetja Blockchain Core, ki se ukvarja z razvojem blockchain tehnologije in svetovanjem, lastnik medija Cointelegraph Italija ter avtor knjižne uspešnice o blockchain tehnologiji z naslovom »Da Zero alla Luna« (v prevodu »Od ničle do lune«).

MATTEO VENA,
Vodja medija CoinTelegraph Italija

Kot študent računalništva je Matteo z raziskovanjem Bitcoina pričel leta 2012, zatem ko je o njem izvedel na manjšem univerzitetnem srečanju. Tako se je po nekaj letih, kjer se je ukvarjal s potrošniško elektroniko in tesno sodeloval z več multinacionalnimi podjetji na Kitajskem, pridružil vodilnemu mediju, ki pokriva področje tehnologija blockchain in kripto valut, ki ga danes tudi upravlja.

***

Naša glavna skrb je varnost vseh udeležencev. Zavedamo se, da zaradi korona virusa in njegovega vpliva obstajajo pomisleki glede izvedbe interregionalnega srečanja. Zagotavljamo vam, da bomo situacijo natančno spremljali in delovali v skladu z navodili zdravstvenih organizacij in vlade.

Prihodnji dogodki

Pretekli dogodki

European Blockchain Summit 2018

Kongresni center Brdo

Viberate je gostil delovno srečanje na temo blockchain tehnologije s predsednikom vlade dr. Mirom Cerarjem.

Viberate d.o.o.

Pretekli dogodki

    Se nam želiš pridružiti? Prijavi se.

    Želiš prejemati novice združenja Blockchain Alliance Europe na svoj email naslov?